Årets semla är inte wrappad, mixad, förgylld eller korvstoppad

En semla med gräshoppsmassa ser kanske inte annorlunda ut från den på bilden.

Som vanligt i februari månad brukar Fettisdagen knappast gå obemärkt förbi. Helst ska man fira den flera tisdagar om med start efter nyår. På senare år ska semlan även presenteras i nya skepnader med smakupplevelser som bjuder på beundran. Det wrappas, mixas, förgylls och korvstoppas. Mr Bug tog såklart tillfället i akt att presentera en annorlunda semla; en som verkligen förtjänar titeln “Årets Semla 2016”.

Vi bestämde oss tidigt in på året för att en insektssemla skulle bakas. Men det var först förra veckan som detta spännande ting kom till liv i köket. Efter en del planering rotade vi fram beredningsskålar och ingredienser från skafferiet med slickepott och visp i högsta hugg. Vi hade tänkt både en och två gånger på hur insekterna skulle inkluderas i semlan; “I bullen…?” följt av “I fyllningen”.

Gräshoppor har i jämförelse med syrsor en nötigare och rundare smak. Den är len på tungan och blev därmed ett naturligt val till ett klassiskt bakverk som detta. Inte konstigt var det då att vi fick för oss att laborera med mandelmassan. “Gräshopporna borde gifta sig utmärkt med mandeln” tänkte vi. Och visst gjorde de det!

I vår mandelmassa tillsatte vi 15 gräshoppor som fick gå med i mixern, men på kortare tid än nötterna. Tillsammans fick vi fram en riktigt smakrik massa som verkligen förstärkte den traditionella smaken av semla. Men det var nästan så att vi kunde ha tryckt dit några till. Gräshopporna blev verkligen en hit!

Mr Bugs semla med gräshopps- och mandelmassa ser kanske inte så nytänkande ut. Den är inte wrappad, mixad, förgylld eller korvstoppad. Men innehållet och smakupplevelsen, ja den är någonting annat!

Post A Comment