Thaisallad med friterade gräshoppor

Fräscht, spännande och en helt unik matupplevelse. Ja, så blev det när Mr. Bug testade att laga en klassisk thailändsk nudelsallad tillsammans med friterade gräshoppor. Denna nudelrätt passar utmärkt till en lunch eller middag. Den känns även festlig och är en perfekt rätt att slänga ihop när dina nyfikna vänner vill testa ett mål med insekter. De friterade gräshopporna är som pricken över i:et i vår nudelsallad och bidrar med en härlig nötig smak.

Thaisallad med friterade gräshoppor (4 portioner)

15 gram gräshoppor

Marinad
½ tsk sambal oelek
1 cl limejuice
2 tsk soja
2 msk olivolivolja
2 tsk råsocker

Frityrsmet
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 cl ljust öl
1 uppvispad äggvita
½ krm salt

½ zucchini (normalstor)
12 st coctailtomater
1 röd paprika
2 st salladslökar
1 kruka koriander
1 bukett broccoli
1 paket glasnudlar(100 g)

Thaidressing
2 färska chilis
2 msk råsocker
Juice av ½ lime
4 msk soja
½ tsk sambal oelek (1 tsk för den som gillar starkt)

Sesamfrön att toppa med

1 liter matolja

Gör så här

  1. Börja med att blanda alla ingredienser till marinaden i en rymlig skål. Häll över alla gräshoppor i marinaden och låt stå.
  2. Vispa äggvitan till ett fast skum. Blanda därefter samman alla torra ingredienser i en separat skål. Tillsätt sedan öl och äggvita till mjölblandningen. Rör samman till en jämn frityrsmet.
  3. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll över i en stor skål.
  4. Skär zucchinin i halvmånar och stek i olivolja på medelhög-hög temperatur tills de fått en fin gyllene yta. Låt svalna.
  5. Koka broccolin lätt tills den mjuknat något. Låt svalna.
  6. Skiva salladslöken fint, dela tomaterna i halvor, grovhacka koriandern och skär paprikan i tunna skivor. Tillsätt i skålen med nudlarna.
  7. Tillsätt zucchini och broccoli till nudelsalladen.
  8. Hacka chilifrukterna till dressingen. Blanda samman med resten av ingredienserna och häll över till salladen. Blanda samman.
  9. Hetta upp matoljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg över gräshopporna från marinaden in till skålen med frityrsmet.
  10. När oljan blivit varm (180 grader) lägger du över gräshopporna, en i taget, i oljan. Fritera tills de fått en fin gyllene färg, vilket tar knappt 1 minut. Lägg över på ett hushållspapper.
  11. Fyll fyra skålar med nudelsalladen. Toppa med friterade gräshoppor och sesamfrön.
  12. Ät och njut!

Näringsvärde per portion

0

Kcal

0

Protein (g)

0

Fett (g)

0

Kolhydrater (g)

Post A Comment