Senapssill av syrsor

Ingen påsk utan sill. Eller? Låt landräkan göra entré på buffébordet. Vi har tagit fram flera “silliga” alternativ som är snällare för miljön. Dessutom riktigt goda! Först ut på menyn var en uppdaterad variant på senapssill. Här använde vi syrsor som med sin något syrliga underton gör sig utmärkt som “sill”. Med hjälp av en 1-2-3-lag kunde vi även förstärka den traditionella sillsmaken.

Senapssill av syrsor

1-2-3-lag
3 msk socker
1,5 msk ättika
6 msk vatten

10 g syrsor

2 tsk dijonsenap
2 tsk stark söt senap
2 tsk grov senap
2 krm vitvinsvinäger
1/2 dl olja
2 msk dill
1/2 purjolök
2 dl crème fraiche

GÖR SÅ HÄR

  1. Börja med att koka syrsorna i vatten. Det räcker med ett par minuter för att ge de en mjukare konsistens.
  2. Fortsätt sedan med 1-2-3-lagen. Koka samman ingredienserna och lägg därefter i de kokta syrsorna. Låt stå och dra i lagen under tiden du gör senapssåsen. Du kan med fördel även låta syrsorna vila i kylen ett par timmar innan du fortsätter med nästa steg.
  3. Blanda samman de olika senapssorterna tillsammans med vitvinsvinäger. Tillsätt sedan oljan droppvis under vispning.
  4. När såsen gått ihop blandar du i finhackad purjolök, dill och créme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera tillsammans med kokt potatis och en bit knäckebröd.

Post A Comment