Tacos med stekta syrsor

Tacos, denna klassiska mexikanska måltid som vi varmt välkomnat till det svenska matbordet. I Mexiko är tacos majs- eller vetetortillas som äts med olika tillbehör. Dessutom finns det en långtgående tradition av att äta insekter i landet. De har till och med flest ätbara insekter i världen. En av de vanligaste ätbara insekterna i det mexikanska köket är gräshoppor. Idag testade vi däremot med syrsor. Vi tänkte att den klassiska taco-smaken kan vara ett bra första steg om man vill prova att laga mat med insekter. I vårt recept har vi valt att helt byta ut köttfärsen mot syrsor men man kan även blanda eller använda syrsor som ett ytterligare tillbehör.

Receptet är för 8 matiga tacos.

Tacos

45 g torkade syrsor

Marinad

1/2 dl olivolja
1 msk honung
1 msk soja
1 klyfta vitlök

Tillbehör till tacos

1,2 dl cheddar
1 dl Crème fraiche
10 körsbärstomater
1 kruksallad
1 rödlök
Tortillabröd

Salsa

4 tomater
2 röd chilifrukt
1 msk färsk oregano
2 msk färsk koriander
2 vitlöksklyftor
1 msk mald spiskummin
2 tsk limejuice
1 tsk salt

Guacamole

3 avokado
1,5 tomater
1 chili
½ citron
2 vitlöksklyftor
salt
peppar

Gör så här

  1. Börja med förbereda syrsorna genom att ta bort vingar och ben. Lägg över i en kastrull, häll på vatten och låt koka i ca. 4 minuter.
  2. Medan syrsorna kokar kan du förbereda marinaden. Blanda olivolja, honung och soja. Pressa i en vitlökslyfta och tillsätt lite salt och peppar.
  3. När syrsorna kokat klart häller du av vattnet och lägger dem i marinaden. Blanda och låt stå i minst 1 timme. Rör gärna runt med jämna mellanrum.
  4. Förbered guacamolen: Börja med att gröpa ur avokadon, hacka tomaterna och lägg dem i en bunke.
  5. Kärna ur chilin och finhacka den.
  6. Pressa i vitlöken tillsammans med saften från den halva citronen.
  7. Mosa samman alla ingredienser med t.ex. en potatisstöt till önskad konsistens.
  8. Salta och peppra efter önskemål och ställ in den i kylen
  9. Fortsätt med att påbörja salsan: Hacka tomater, urkärnad chili och vitlök
  10. Blanda ihop med resterande ingredienser och mixa i en mixer eller med en stavmixer. Ställ sedan in i kylen.
  11. Riv cheddarosten
  12. Dela rödlöken i två delar och skiva tunt.
  13. Skölj och hacka salladen.
  14. Hetta upp en stekpanna till medelhög värme. Häll i syrsorna och rör runt i 3-4 minuter tills de börjar få färg.
  15. Värm tortillabrödet eller tacoskalen och servera!

Gör laktosfri:
Välj laktosfri ost och Crème fraiche.
Gör glutenfritt:
Välj ett glutenfritt tortillabröd eller baka ett eget.
Gör fri från mejeriprodukter:
Ersätt Crème fraichen med ett växtbaserat alternativ som exempelvis iMat Fraiche och välj en mjölkfri ost.

Näringsvärde per taco

0

Kcal

0

Protein (g)

0

Fett (g)

0

Kolhydrater (g)

One Comment

  • Danne D

    Riktigt snyggt blev det! Stort o tydligt så när får man komma förbi på en Taco??

Post A Comment